Řez ovocných dřevin
Realizujeme ořez všech druhů ovocných stromů a keřů. Správně načasovaným řezem se snažíme dosáhnout pravidelného růstu a plodnosti, dále prosvětlení koruny a odstranění suchých a poškozených větví.
Kdy jednotlivé řezy provádíme
Jádroviny, např. jablka, hrušky, kdoule, první řez provedeme již při výsadbě. Řez provádíme v období vegetačního klidu, to znamená, v únoru či březnu, až skončí mrazy.
Peckoviny, např. třešně, višně, švestky, meruňky, broskve, řez provedeme po narašení a během vegetace (rány po řezu se lépe hojí, než kdybychom prořezávali v zimě).
Bobuloviny např. rybíz, angrešt, maliník, doporučuje se zmlazovací řez, to znamená, každý rok pravidelně odstraníme nejstarší větve až u země. Také odstraníme zbytečné větve a výhony, které zahušťují vnitřek keře.